Dossier: Ronald Akkerman

het toneelstuk

 

Judith komt thuis. Kapot. Ze is net naar Ronalds begrafenis geweest. Maandenlang was ze zijn verzorgster, verpleegster, vriend en vijand. Alle zorgen en pijn die ze de laatste tijd heeft moeten doorstaan, hebben sporen nagelaten. De draad van haar leven weer oppikken, lijkt helemaal niet zo simpel. Tot Ronald plots weer naast haar staat.

 

 

Schrijfster Suzanne van Lohuizen (1953) doorliep twee jaar van de Arnhemse toneelschool. Ze begon haar carrière als actrice bij de politieke theatergroep Proloog. Daarnaast begon ze te regisseren en toneelteksten te schrijven voor kinderen en volwassenen. In 1992 ontving ze de Taalunie Toneelschrijfprijs voor Heb je mijn kleine jongen niet gezien? en Het huis van mijn leven, twee toneelstukken voor kinderen. Sinds 2001 schrijft ze als freelance auteur voor diverse theatermakers en gezelschappen. Van Lohuizen schrikt er niet voor terug om de meer macabere en sombere aspecten van het leven in haar teksten te verwerken.

 

 

de acteurs

Antje De Boeck

Antje speelde opgemerkte hoofdrollen in films, televisieseries en in het theater. Het grote publiek leerde haar in 1993 kennen dankzij de film Daens, die genomineerd werd voor de Oscar voor Best Foreign Language Film. Twee jaar later speelde Antje de hoofdrol in Manneken Pis. Voor beide prestaties ontving ze de Joseph Plateau Prijs als beste Belgische actrice. Andere opvallende bijdragen leverde Antje onder andere aan de films Walhalla, Marie Antoinette is niet dood en Hop.

 

Antje speelde ook mee in verscheidene prestigieuze televisieseries: Kulderzipken, Terug naar Oosterdonk, Stille waters. Voor die laatste serie ontving ze opnieuw de Joseph Plateau Prijs in 2001. Ze was verder nog te zien in Windkracht 10 en Heterdaad.

 

Ook in het theater is Antje altijd erg actief geweest. Met Theater De Korre bracht ze bijvoorbeeld Colometa en De Kapellekensbaan. Bij De Tijd speelde ze in Zomergasten, Vier zusters, Emilia Galotti en Peter Handke en de wolf. Samen met Chris Lomme bracht ze in 2007 bij theater Malpertuis Mevrouw Appelfeld. Met haar man, acteur-muzikant Rony Verbiest, en Jef Neve bracht ze in 2009 het muzikale programma Tom Waits until Spring. Daarna ging ze met Rony, Lady Angelina en Roland Van Campenhout op tournee met het programma Simple Truth. Recent speelde ze het literaire programma Boon en De wereld is gaan slapen.

 

 

Peter Schoenaerts

 

Peter studeerde Taal- en Letterkunde (Nederlands en Engels) in Leuven en Oxford. Hij volgde ook een professionele drama-opleiding aan de American Academy of Dramatic Arts in New York, waar hij van 2004 tot 2009 woonde. In New York speelde Peter in de Engelstalige versie van Dossier: Ronald Akkerman. Hij werd er ook twee keer gevraagd voor het Woodstock Shakespeare Festival (The Two Gentlemen of Verona, The Tempest).

 

Peter speelde de voorbije jaren in enkele tv-series, deed een aantal commercials (o.a. voor NBC) en maakte verscheidene succesvolle taalvideo's. Als auteur, voice-over en acteur werkte hij mee aan taalcursussen, computerspellen en educatieve cd-roms. In 2009 speelde hij mee in de Franstalige kortfilm Mal de Mère.

 

Peter heeft lange tijd als docent Nederlands gewerkt, en heeft verscheidene lesmethodes Nederlands en andere publicaties op zijn naam staan. Sinds 2001 maakt hij geregeld theaterproducties voor anderstaligen die Nederlands leren. Hij werkt ook voor de Nederlandse Taalunie en is eindredacteur bij het weekblad Humo.

 

de regisseur

Barbara Rubin

 

Barbara werd geboren in Zuid-Afrika. Ze studeerde er drama en begon er haar theatercarrière in het Market Theatre in Johannesburg.

Een twaalftal jaren geleden verhuisde ze naar New York, waar ze voor theaterproducties op Broadway, Off-Broadway en bij verschillende kleinere gezelschappen werkte. Ze was onder andere betrokken bij de regie van de Broadwayproducties A Streetcar Named Desire, Dance of Death en The Elephant Man.

 

Barbara maakt deel uit van het vaste docentenkorps van de American Academy of Dramatic Arts in New York, de oudste en een van de bekendste toneelscholen in de Verenigde Staten (met oud-studenten als Lauren Bacall, Robert Redford, Grace Kelly, Adrien Brody, Danny DeVito, Anne Hathaway en Kim Cattrall.) Barbara doceert ook aan het Lee Strasberg Institute.

 

Fast Forward vzw, Leuvensesteenweg 102, 1800 Vilvoorde (correspondentie-adres)